13 copy.jpg
       
     
1 copy.jpg
       
     
15 copy.jpg
       
     
17 copy.jpg
       
     
18 copy.jpg
       
     
n1.jpg
       
     
n8.jpg
       
     
n9.jpg
       
     
n10.jpg
       
     
n13.jpg
       
     
n14.jpg
       
     
n16.jpg
       
     
n18.jpg
       
     
n21.jpg
       
     
n24.jpg
       
     
n26.jpg
       
     
n30.jpg
       
     
       
     
Brown Residence

Prides Crossing, Beverly, Massachusetts

Perched atop a seaside cliff, the Brown Residence looks out over the ocean with unparalleled views. It was the unique site that inspired and directed the form of the house which was created to reveal and frame the ocean below. Built on an existing foundation, the space was reconfigured around a 35’ sliding glass door which transforms the main living space to share the sweet salt air with the covered patio. When the doors are open, the patio and interior space become one continuous volume, blurring the line between inside and outside. The ceilings of the main space are 13’ tall with clerestories on the North and South sides. The natural light streams in throughout the year, illuminating the space and creating a dramatic play against the dark walnut ceilings.

The material palette and lighting throughout the interior was designed to create a gallery-like environment to host the client’s incredible art collection. The subdued palette features a driftwood white wide-plank floor paired with custom white doors, casings and molding. The light floor creates a painterly contrast to the walnut ceiling and custom walnut kitchen. The kitchen island is like a piece of art itself, a vibrant slab with sea glass green contrasted against beautiful strikes of copper veining. All millwork for the job including the kitchen, bathroom vanities and dining room sideboard were designed and constructed by New World with live edge slabs and stone tops fabricated in our workshop.

The exterior has proportions reminiscent of Frank Lloyd Wright’s Prairie style, the long lines of the house are accentuated by custom copper facias, catching the sunlight and outlining the two rooflines. The brick is a deep charcoal color which offsets both the copper as well as the book-matched slabs featured in the front. Floating slabs of black hammered granite are illuminated from below to create a dramatic entry which culminates in the opening of a solid walnut pivot door, revealing the stunning ocean view framed through the architecture of the house.

13 copy.jpg
       
     
1 copy.jpg
       
     
15 copy.jpg
       
     
17 copy.jpg
       
     
18 copy.jpg
       
     
n1.jpg
       
     
n8.jpg
       
     
n9.jpg
       
     
n10.jpg
       
     
n13.jpg
       
     
n14.jpg
       
     
n16.jpg
       
     
n18.jpg
       
     
n21.jpg
       
     
n24.jpg
       
     
n26.jpg
       
     
n30.jpg